Take a break. Take a digital detox

Detoxen. Wat is dat eigenlijk?
 
Het was een mooie zondagmiddag. We liepen over de Oosterkade in Utrecht waar we een bordje tegenkwamen. Het zat vast aan een regenpijp. “Take a break, take a digital detox.” Even bleven we bij het bordje staan. Een digital detox. Wat betekent dat eigenlijk? 
Detoxen betekent eigenlijk zoiets als: even afkicken. Een tijdje geen vlees eten of geen suiker. De foute stoffen verlaten dan in die tijd je lichaam zodat je je fitter gaat voelen. Naast een lichamelijk positief effect is er ook een mentaal aspect. Je bent je weer bewust van je ingesleten patronen en je geeft jezelf ruimte deze patronen te doorbreken of te veranderen. 
 
Leg je telefoon, je laptop, ipad dus even weg. Voor een dag, een maand of een week. Je gaat je fitter voelen en je beseft de invloed van de digitale apparaten op je leven. Dat is digital detox. 
 
Ben jij de baas over je telefoon of is het andersom?
 
Een digital detox is effectief. Een gewenning doorbreken houdt je brein fris. Wij  pakten de koe bij de horens. Niet gelijk een maand, maar 4 uur. 4 uur even geen telefoon of een ander digitaal apparaat. We liepen verder over de Oosterkade en kwamen langs de ‘Boekenbar’. Een boekwinkel waar men een boek kan lezen en een kop koffie kan bestellen. Hoe kan je beter digital detoxen dan door een boek te lezen?  Nu we onze smartphones uit hadden staan kregen we meer oog voor onze omgeving en voor elkaar. We lazen wat, we kletsten en dronken lekkere koffie. Een heerlijke middag. 
 
4 uur werd 8 uur 
 
Nadat we de boekenbar verlaten hadden liepen we verder. De stad zag er prachtig uit en we hadden zeker nog geen zin om naar huis te gaan. Zo werd de afgesproken 4 uur onbewust 8 uur. 
Digital detoxen. Een hippe term voor een simpele handeling. Leg even je smartphone aan de kant. Zet je laptop even uit. Al is het alleen maar om aan jezelf te bewijzen dat je best nog wel zonder kan.
 
Add to cart